vineri, aprilie 26, 2024
AcasăDivertismentStiri MondeneTantarii, cum si cand sa controlezi daunatorii la domiciliu

Tantarii, cum si cand sa controlezi daunatorii la domiciliu

In fiecare an, odata cu sosirea sezonului cald, tantarii revin pentru a-si face aparitia. Pentru a nu suferi intepaturi suparatoare, apelati la noi sa intocmim un contract ddd, apoieste necesar sa luam anumite masuri de precautie in interiorul locuintelor noastre, folosind plante speciale sau recurgand la plase de tantari, atat cele electrice, cat si cele care se aplica pe usi si ferestre.

Uneori, insa, aceste remedii nu sunt suficiente: in astfel de circumstante, este necesar sa se efectueze o dezinfectie corespunzatoare.

Inainte de dezinsectie

Tantarii isi depun ouale in luna martie, asa ca, pentru a limita prezenta lor, ar fi bine sa reduceti zonele cu apa stagnanta si umiditate. Acest lucru inseamna sa pastrati ghivecele de flori uscate sau sa lasati recipientele din gradina sau de pe terasa neacoperite sau fara capac, deoarece acestea s-ar putea umple cu apa in timpul ploii si ar putea atrage tantarii.

Cand sa faci un control al daunatorilor

Cel mai bun moment pentru a face dezinsectie este intre iunie si septembrie, deoarece tantarii sunt mai activi in aceste luni din cauza umiditatii din aer. Daca interventia se face in afara acestor limite de timp, operatia poate fi complet inutila. Sfatul este sa contactati un profesionist, care nu numai ca va studia interventia in functie de caracteristicile locului, dar va determina si momentul cel mai potrivit.

Cel mai bun moment este, de obicei, in timpul noptii sau in zori pentru tantarii comuni, in timp ce pentru tantarii tigru, dupa-amiaza tarziu este mai potrivit. Deoarece aceasta specie produce oua si iarna, este posibil sa se organizeze o combatere a daunatorilor atat in acest anotimp, cat si in timpul verii.

Cate cicluri de dezinsectie trebuie efectuate

Pentru a scapa de tantari, este necesar sa se intervina cu mai multe cicluri specifice. Prima ar trebui sa aiba loc in martie si este o interventie impotriva tantarilor, deci actioneaza inainte ca acestia sa devina insecte. Ulterior, prin studierea cantitatii si prelevarea de probe din zona, se va putea stabili cate interventii trebuie efectuate si cu ce frecventa.

Cum sa va comportati in timpul controlului daunatorilor

In timpul controlului daunatorilor, este necesar sa ramaneti in casa si sa inchideti usile si ferestrele. De asemenea, se recomanda sa nu lasati haine atarnate sau alimente pe balcoane sau terase. Daca aveti o gradina de legume in gradina, trebuie sa asteptati 48 de ore inainte de a manca legume, avand grija sa le spalati bine.

Beneficiile controlului daunatorilor

Daca vi se pare o suma exorbitanta de bani, poate doriti sa luati in considerare faptul ca dezinsectia este cea mai buna metoda de eliminare a tantarilor din gradina, un remediu eficient care va va permite sa economisiti bani pe alte repelente pentru tantari, cum ar fi spray-urile si placutele electrice, precum si pe unguente calmante pentru tratarea muscaturilor.

Poate ati crezut ca inarmat cu bunavointa va puteti ocupa singur de problema, dar sa stiti ca, daca nu v-ati decis sa faceti dezinsectia cu produse naturale sau cu insecticide biologice (rareori eficiente in astfel de cazuri), cu cele chimice riscati sa va otraviti, pe cei dragi si chiar pe animalele de companie, de aceea este indicat sa nu frecventati timp de 48 de ore zona in care s-a efectuat dezinsectia.

Ce este virusul Zika transmis de tantari?

Virusul Zika este un flavivirus transmis de tantari care a fost identificat pentru prima data in Uganda in 1947 la maimute. Mai tarziu a fost identificat la oameni in 1952 in Uganda si Republica Unita Tanzania.

Au fost inregistrate focare de boala cu virus Zika in Africa, Americi, Asia si Pacific. Din anii 1960 pana in anii 1980, cazuri rare sporadice de infectii umane au fost gasite in Africa si Asia, insotite de obicei de boli usoare.

Primul focar inregistrat de boala cu virus Zika a fost raportat de pe Insula Yap (Statele Federate ale Microneziei) in 2007. Acesta a fost urmat de un focar mare de infectie cu virusul Zika in Polinezia Franceza in 2013 si in alte tari si teritorii din Pacific. In martie 2015, Brazilia a raportat un focar mare de boala eruptie cutanata, identificata in curand ca infectie cu virusul Zika, iar in iulie 2015, s-a dovedit a fi asociata cu sindromul Guillain-Barré. 

In octombrie 2015, Brazilia a raportat o asociere intre infectia cu virusul Zika si microcefalie. Focare si dovezi ale transmiterii au aparut curand in America, Africa si alte regiuni ale lumii. Pana in prezent, un total de 89 de tari si teritorii au raportat dovezi ale infectiei cu Zika transmise de tantari.

Perioada de incubatie (timpul de la expunerea la simptome) a bolii virusului Zika este estimata la 3 – 14 zile. Majoritatea persoanelor infectate cu virusul Zika nu dezvolta simptome. Simptomele sunt in general usoare, incluzand febra, eruptii cutanate, conjunctivita, dureri musculare si articulare, stare de rau si dureri de cap si dureaza de obicei 2-7 zile.

2,015FaniÎmi place
web design itexclusiv.ro