luni, iunie 24, 2024
AcasăLife StyleCulturaDefinitia decesului- ce este de fapt Moartea?

Definitia decesului- ce este de fapt Moartea?

Stabilirea originii etimologice a cuvantului moarte ne determina sa trecem la latina. Si adevarul este ca in special, descoperim ca provine din cuvantul latin mors, mortis care este cel care ar da nastere odata cu trecerea timpului,  verbului a muri..

Moartea este sfarsitul vietii din cauza imposibilitatii organice de a sustine procesul homeostatic. Este sfarsitul organismului viu care a fost creat cu   o nastere.  Vezi  aici repatriere decedati Germania.

Tipuri de deces

Exista diferite tipuri de moarte. Astfel, in primul rand, am putea vorbi despre asa-numita moarte naturala care, dupa cum sugereaza si numele, este una care apare ca urmare a batranetii persoanei in cauza.

Dar, pe de alta parte, exista asa-numita moarte violenta care este cea traita de cineva fie ca urmare a unei traume contondente si fortuit, fie ca urmare a faptului ca un alt individ a decis sa-si puna capat vietii. Astfel, cineva moare  prin o moarte violenta atunci cand este victima unui criminal sau a unui homicidal.

Evolutia conceptului de moarte

Conceptul de moarte, insa, a variat de-a lungul istoriei. In antichitate s-a considerat ca moartea, ca eveniment, a avut loc atunci cand inima a incetat sa mai bata, iar fiinta vie nu mai respira. Odata cu avansul stiintei, moartea a ajuns sa fie inteleasa ca un proces care, de la un anumit moment, devine ireversibil.

In prezent, este posibil ca o persoana sa fi incetat sa mai respire singura si totusi sa ramana in viata printr-un ventilator. Pe de alta parte, se poate vorbi despre moartea cerebrala care se poate referi la incetarea completa si ireversibila a activitatii creierului.

Moartea: religie si simbolistica- ce stim despre asta

Dincolo de biologie, exista o conceptie sociala si religioasa despre moarte. Moartea este adesea gandita ca separarea trupului de suflet. Prin urmare, moartea ar implica sfarsitul vietii fizice, dar nu si al existentei. Credinta in reincarnare este, de asemenea, destul de comuna.

Un schelet acoperit cu un fel de haina si o coasa este simbolul mortii. Moartea ca figura este cunoscuta sub numele de Grim Reaper. De exemplu: „Cand Grim Reaper vine in cautare dupa tine, nu este nimic de facut.”

Alte utilizari ale notiunii de Moarte cunoscute

In acest sens, trebuie sa stabilim existenta a ceea ce este cunoscut sub numele de dansul mortii. Se poate spune ca aceasta este o reprezentare care a avut loc in evul mediu a unui dans in care figura centrala a fost Moartea, care a actionat ca un simbol al egalitatii tuturor oamenilor inaintea ei.

In acelasi mod, exista si termenul de taur al mortii. Acest lucru este folosit pentru a se referi la ceea ce ar fi taurul de lupta, adica animalul care, de la nastere, este crescut pentru a fi cel care se confrunta cu un luptator de tauri in timpul luptelor .

Moartea, in cele din urma, este distrugerea sau sfarsitul a ceva. “Moartea este ireversibila  si lasa urme adanci, in urma. “

Aspecte stiintifice despre deces

Moartea unei persoane are consecinte juridice care pot varia intre diferite jurisdictii. Un certificat de deces este eliberat in majoritatea jurisdictiilor, fie de catre un medic, fie de catre un birou administrativ, la prezentarea declaratiei de deces a unui medic.

Exista multe referiri anecdotice la oameni care sunt declarati morti de catre medici si apoi „intorc la viata”, uneori cateva zile mai tarziu in propriul sicriu, sau cand procedurile de imbalsamare sunt pe cale sa inceapa. De la mijlocul secolului al XVIII-lea incoace, a existat o crestere a fricii publicului de a fi ingropat de viu din greseala si multe dezbateri despre incertitudinea semnelor mortii. Au fost facute diverse sugestii pentru a testa semnele de viata inainte de inmormantare, variind de la turnarea de otet si piper in gura cadavrului pana la aplicarea de tevi rosii fierbinti pe picioare sau in rect.Scriind in 1895, medicul JC Ouseley a sustinut ca pana la 2.700 de oameni erau ingropati prematur in fiecare an in Anglia si Tara Galilor, desi altii estimau ca cifra este mai aproape de 800.

In cazurile de soc electric, resuscitarea cardiopulmonara (CPR) timp de o ora sau mai mult poate permite nervilor uimiti sa se recupereze, permitand unei persoane aparent moarte sa supravietuiasca. Oamenii gasiti inconstienti sub apa inghetata pot supravietui daca fetele lor sunt tinute reci pana cand ajung la camera de urgenta.  Acest „raspuns de scufundare”, in care activitatea metabolica si cerintele de oxigen sunt minime, este ceva ce oamenii il impartasesc cetaceelor ​​numit reflexul de scufundare al mamiferelor.

Pe masura ce tehnologiile medicale avanseaza, ideile despre momentul in care apare moartea ar putea trebui reevaluate in lumina capacitatii de a reda vitalitatea unei persoane dupa perioade mai lungi de moarte aparenta (cum s-a intamplat atunci cand CPR si defibrilarea au aratat ca incetarea batailor inimii este inadecvata ca un indicator decisiv al mortii).

Lipsa activitatii electrice a creierului poate sa nu fie suficienta pentru a considera pe cineva mort din punct de vedere stiintific. Prin urmare, conceptul de moarte teoretica a informatiei  a fost sugerat ca un mijloc mai bun de a defini cand are loc moartea adevarata, desi conceptul are putine aplicatii practice in afara domeniului crioniciei.

web design itexclusiv.ro