luni, iunie 24, 2024
AcasăSanatate si MedicinaStil de viataDescoperă modalitățile prin care Facebook te urmărește și învață cum să-l limitezi

Descoperă modalitățile prin care Facebook te urmărește și învață cum să-l limitezi

Facebook a fost recent sub foc pentru că avea acces la o mulțime de date despre utilizatori decât are nevoie cu adevărat pentru funcționarea de bază. Există câteva modalități de a nu mai permite Facebook să vă urmărească activitățile sau datele zilnice. Puteți dezactiva majoritatea permisiunilor pentru Facebook care nu sunt necesare pentru ca acesta să funcționeze corect. Pentru aceasta, trebuie doar să vizitați secțiunea de setări de pe telefonul dumneavoastră. Aplicații și notificări> Facebook> Permisiuni. Utilizatorii sunt sfătuiți, de asemenea, să dezactiveze „Activitatea off-Facebook” dacă nu doresc ca gigantul social media să urmărească aplicațiile sau site-urile web pe care le utilizează. Cu toate acestea, Facebook va putea totuși să obțină unele dintre datele dumneavoastră ca aplicații sau site-uri terțe pentru a vă partaja datele cu Facebook, deoarece acestea utilizează instrumentele companiei pentru a vă urmări utilizarea.

Ce ne spune Facebook?

Facebook susține că nu va cere niciodată terților să împărtășească datele de sănătate sau financiare ale utilizatorilor. Compania însăși spune: „Primim activitate de la companii și organizații care folosesc instrumentele noastre de afaceri, astfel încât să putem înțelege mai bine performanțele site-ului, aplicației sau anunțurilor lor. Utilizăm activitatea dumneavoastră pentru a vă afișa reclame relevante și pentru a sugera lucruri care vă pot interesa.” Deși Facebook și-a declarat clar intenția, nu știi cu adevărat dacă datele tale sunt sigure. Anul trecut, Facebook a recunoscut că partajează datele utilizatorilor cu dezvoltatori terți. Așadar, nu va fi o surpriză că Facebook te urmărește pe platforma sa – de aceea îți poate reface fotografiile de ziua de naștere de acum cinci ani – dar s-ar putea să nu realizezi încă sfera și profunzimea urmăririi sale pe internet.

amprenta facebook

Tentaculele Facebook

Tentaculele Facebook se întind pe alte site-uri web și servicii, în diferite aplicații pe care le utilizați pe telefon și în locurile pe care le vizitați fizic în lumea reale, mai ales dacă decideți să vă înregistrați pe Facebook în timp ce sunteți acolo. O parte din acestea vine cu teritoriul utilizării Facebook. Dar Facebook are modalități de a ține evidența persoanelor care nici măcar nu sunt înscrise la serviciu. Din fericire, există numeroase modalități de a limita volumul de date pe care le înregistrează. Cât de mult doriți să vă retrageți depinde într-o anumită măsură de cât de mult aveți încredere în Facebook. Monstrul rețelei sociale spune că folosește datele dumneavoastră pentru a afișa reclame relevante și pentru a vă menține în siguranță; dacă cineva se conectează la contul dumneavoastră dintr-o țară în care nu sunteți de obicei, de exemplu, Facebook poate semnaliza activitatea ca suspectă.

Îngrijirea datelor sau distribuirea lor?

Cu toate acestea, aceasta nu este o companie cu un istoric bun atunci când vine vorba de îngrijirea datelor dumneavoastră. Indiferent de modul în care Facebook a folosit informațiile dumneavoastră, cu siguranță a fost neglijent în felul în care informațiile au fost partajate cu terți. Pentru a face lucrurile mai complicate, Facebook deține și WhatsApp și Instagram și poate grupa unele informații pe care le adună și în acele aplicații. Cel mai bun mod de a limita urmărirea Facebook este să părăsiți definitiv cele trei aplicații. Dacă este prea extrem pentru dvs., mai avem câteva sugestii. Deci, Facebook ascultă tot ce spui prin intermediul microfonului smartphone-ului tău? Este o întrebare veche, dar este posibil să fiți în continuare curios dacă rețeaua socială vă poate auzi conversațiile. Ni s-a întâmplat tuturor la un moment dat.

facebook

Cu siguranță că este ciudat când vorbești despre ceva și apoi deschide aplicația Facebook pentru a găsi acel obiect exact care te privește înapoi într-o reclamă. Este doar o coincidență, Facebook nu ascultă tot ceea ce spui, a confirmat asta în 2016. Dar Facebook știe totul despre tine. Uneori, știe ce veți spune, face, cumpăra, chiar înainte de a face asta. Asta pentru că Facebook colectează o mulțime de date. Este ușor de văzut de ce există o lipsă tot mai mare de încredere în Facebook. Rețeaua socială a fost surprinsă scurgând date despre utilizatori. A fost implicat în scandaluri de confidențialitate și a fost spart de multe ori. Nimeni nu te-ar putea învinui dacă ai lua în considerare ștergerea acestuia. Chiar dacă nu doriți să ștergeți Facebook, este o idee bună să vă asigurați că sunteți conștienți de modurile în care vă urmărește și cum puteți opri acest lucru.

Cum te urmărește Facebook online

Facebook vă urmărește în timp ce navigați online. Ar fi trebuit să vă ascundeți sub o piatră pentru a fi ratat cea mai recentă actualizare Apple iOS 14.5. Această actualizare oferă oamenilor opțiunea de a opta pentru urmărirea pe alte aplicații și site-uri web. Un model pe care se bazează Facebook pentru a vă oferi reclame. Din acest motiv, rețeaua socială s-a luptat cu Apple în ultimele șase luni. Însă refuzarea urmăririi pe iPhone nu acoperă activitatea dumneavoastră atunci când utilizați Facebook pe un browser. Puteți controla acest lucru folosind un instrument puțin cunoscut lansat de Facebook anul trecut, numit Off-Facebook Activity. Puteți găsi activitatea dumneavoastră. Off-Facebook accesând contul dumneavoastră în colțul din dreapta sus al browserului, apoi Setări> Informațiile dumneavoastră Facebook și derulați în jos la Activitatea Off-Facebook.

Setări din telefon, tableta, pentru Facebook

Facebook descrie această setare ca „un rezumat al activității pe care companiile și organizațiile ni le împărtășesc despre interacțiunile dumneavoastră, cum ar fi vizitarea aplicațiilor sau site-urilor web”. Aceasta înseamnă practic că datele precum achizițiile dumneavoastră. vor fi trimise înapoi la Facebook, astfel încât să vă poată servi cu o ofertă publicitară, de exemplu, bani din următoarea achiziție de pe un site cu care ați interacționat deja. După ce ați depășit lungimea listei de companii cu care ați interacționat, puteți să vă gestionați activitatea Off-Facebook și să ștergeți istoricul, astfel încât istoricul activității dvs. să fie deconectat de la contul dumneavoastră. Acest lucru nu vă împiedică să vedeți reclame, acestea vor fi doar mai puțin vizate.

facebook te urmareste

Facebook încă colectează date fără urmărire

Chiar și fără urmărirea pe alte site-uri și aplicații, Facebook vă colectează desigur datele. Are data nașterii dumneavoastră, dacă ați introdus-o, sau pur si simplu vă poate ghici vârsta. Are preferințele dumneavoastră și știe cu cine ați interacționat și când. Toate aceste date sunt utilizate pentru a alimenta mașina de date masivă a rețelei sociale. Așadar ii sfătuim pe utilizatori să limiteze cantitatea de date predate. Ca de exemplu folosind instrumentul Off-Facebook Activity și setarea ATT (iPhone App Tracking Transparency). Puteți folosi chiar și o adresă de e-mail secundară pentru a face cumpărături online. Facebook știe foarte bine că utilizatorii sunt neliniștiți de politicile sale de colectare a datelor și încearcă să împingă instrumente care oferă aparent mai mult control. În realitate, acestea nu fac prea multe în ceea ce privește colectarea datelor și sunt mai multe despre modul în care aceste date sunt utilizate pentru a personaliza anunțurile.

urmarirea datelor de catre facebook

Concluzie

În această etapă, dacă nu doriți ca Facebook să știe multe despre dvs., trebuie să închideți conturile Facebook, Instagram și WhatsApp și să nu vă uitați înapoi. Sfaturi mai generale de confidențialitate pot încetini și Facebook: Folosiți un VPN pentru a vă ascunde locația, a bloca setările de confidențialitate ale browserului, astfel încât să nu fiți urmăriți atât de mult de către specialiștii în marketing și să faceți o utilizare liberă a modului incognito al browserului dumneavoastră oriunde puteți. În cele din urmă, însă, utilizarea Facebook are un cost, chiar dacă nu este plătit în avans.

web design itexclusiv.ro