miercuri, decembrie 4, 2024
AcasăBusiness si IndustrieAutoInformații concrete: Cum înlături obstacolele întâlnite la înmatricularea unei mașini aduse din...

Informații concrete: Cum înlături obstacolele întâlnite la înmatricularea unei mașini aduse din Germania / UE?

În luna aprilie 2021, m-am decis și am avut plăcerea de a achiziționa un autoturism (Mercedes-Benz C 300 – an fabricație 2019) aproape nou, din Germania. Zis si făcut!

După ce m-am decis asupra modelului, anului de fabricație, opțiuni, km parcurși, culoare și altele – am stabilit un buget și am început căutările cu ajutorul motoarelor de căutare auto precum (Mobile.de).
Am ales clar Germania in primul rând, pentru ca de la noi din țară nu aveai efectiv ce să alegi, ca și buget, calitate, opțiuni, număr de kilometri, cu siguranță știți și voi despre ce vorbesc. În final după căutări de câteva săptămâni (DA.. se pare ca este cam la fel de greu sa găsești / cumperi o mașină bună ca atunci când dorești să o vinzi), m-am decis asupra unui autoturism, am sunat la dealer, totul în regulă – se afla chiar la 40 minute de Munich.

Dealer-ul a fost foarte serios și amabil: am primit documentele mașinii pe email ca să le pot verifica, multe poze la cerere cu mașina, filmuleț live să mă asigur că acesta nu este SPAM – chiar a dorit să mă ajute cu cazarea în zonă (având în vedere situația crizei pandemice).

numere auto

La câte se întâmplă în ziua de astăzi si câte SPAM-uri apar zilnic, nu poți să trimiți mii de euro fără verificări intense. Cu puțin noroc, un prieten era in Germania și l-am rugat și pe el să meargă până la locația dealerului să ma asigur 100% că mașina este într-adevăr acolo si arată ca in clipul live. Mi-a confirmat și aceasta că mașina este acolo, că este un dealer foarte serios si mare în zona și să merg înainte cu achiziția mașinii pentru ca merită.

Am început procesul de achiziție: Am plătit avansul (aprox. 10% din prețul final) pentru mașină pentru a o rezerva până m-am decis dacă voi merge eu să aduc mașina sau o să o aduc pe platformă.

Dar înainte de toate acestea, după ce am plătit avansul am zis să văd exact de ce acte am nevoie pentru a o înmatricula în România și evident … acum începe distracția!

V-ați luat chipsurile sau floricele pentru a citi in continuare si pentru a fi atenți pentru că vor urma foarte mulți pași pentru a putea înmatricula această mașină adusă din Germania.

ro inmatriculari

Primul pas a fost de a face o programare la RAR, nu foarte aglomerat ca în perioada 2017-2019. Am mers la RAR conform programării. Totul în regulă până la momentul când domnul de acolo m-a chemat spunându-mi că este gata operațiunea, dar cartea nu poate sa mi-o dea pentru ca este mașină prea nouă (pentru Aprilie 2021) și nu au matrice (mașina fiind din Decembrie 2019) si durează câteva zile. A durat 3 zile mai exact. Am fost luni la 11 la RAR si mi-au dat cartea miercuri după amiază.

Am mers mai departe la taxe si impozite totul în regulă, dar si la ANAF pentru minunata declarație de TVA, care durează nici mai mult nici mai puțin de 5 zile lucrătoare. Acesta este termenul maxim prevăzut in acte, dar pe acesta ți-l dau, nu ii interesează ca poate te grăbești din diverse motive să înmatriculezi mașina…

inmatriculari auto

Plată taxă TVA de două ori pt. autovehiculele achiziționate din țările UE cu un număr mai mic de 6.000 km sau sub 6 luni vechime !

Mențiune foarte importantă: daca achiziționați un autotusim din afara țării cu un număr mai mic de 6.000 km, acest auto va fi considerat nou chiar daca are mai mult de 6 luni de la data fabricației și va trebuie sa mai achitați încă o dată TVA-ul in România.
ANAF asigură că îl veți recupera după ce înmatriculați autovehiculul și vor trimite actele în țara de unde ați achiziționat auto. Același lucru este valabil dacă achiziționați un autovehicul cu mai puțin de 6 luni de la data fabricației.

Ulterior, restul procesului merge destul de bine: luarea în evidență la taxe si impozite (evident in baza contractului de vânzare cumpărare sau a facturii fiscale de la achiziție si copii după actele autovehiculului), cât și la DRPCIV pentru înmatricularea finală!

Sperăm că v-au fost de folos toate aceste informații, ce trebuie să rețineți este în primul rând faptul că ANAF-ul îți poate bloca mulți bani pe care nu i-ai avut în calcul, dar și timpul / procesul de cumpărare și înmatriculare care poate varia foarte mult, dând peste cap planurile tale !

Autorii Skinit.ro
Autorii Skinit.rohttps://www.skinit.ro
Ne străduim să fim o resursă valoroasă pentru entuziaștii de știri analitice și dezbateri detaliate. Blogul nostru este dedicat discuțiilor pe teme actuale, acoperind o diversitate de domenii, de la politică și economie, la tehnologie și sănătate. Articolele sunt meticulos documentate, evidențiind o cercetare amănunțită și o interpretare perspicace a tendințelor mondiale. Încurajăm cititorii să contribuie activ cu comentarii, contribuind astfel la dezvoltarea unei comunități dinamice și informate. Actualizăm constant blogul cu informații verificate și perspective noi, stabilindu-ne ca un reper de informare de calitate și analize de încredere. Promovăm un dialog educativ și constructiv, oferind o resursă esențială pentru cei dornici să înțeleagă complexitățile lumii contemporane.
web design itexclusiv.ro