joi, aprilie 18, 2024
AcasăTehnologieDiverse IndustriiImportanta echipamentelor de lucru la locul de munca. Preventie si protectie a...

Importanta echipamentelor de lucru la locul de munca. Preventie si protectie a sanatatii si vietii

Intr-o lume in care nevoia de stabilitate si siguranta a devenit din ce in ce mai acuta, haideti sa ne asiguram si sa ne luam masuri de preventie si protectie indiferent de domeniul in care ne desfasuram activitatea. Dar, mai ales in special in domeniile in care sunt necesare, chiar obligatorii echipamentele de lucru si protectie pentru a te proteja de accidente neplacute si a-ti proteja sanatatea si chiar viata in unele cazuri.
Iti recomand sa citesti mai jos multe lucruri interesante, de retinut, in ceea ce priveste echipamentele de lucru si protectie care sunt create, lucrate si distribuite catre clienti/muncitori. Aceștia lucreaza in anumite domenii unde sunt necesare anumite tipuri de echipamente, toate conform unor inalte standarde internationale.
Îmbrăcămintea de siguranță este importantă la locul de muncă, deoarece protejează utilizatorii împotriva riscurilor pentru sănătate și siguranță la locul de muncă.

EIP – echipament de protecție individuala

Accesorii de munca

Numit și EIP (echipament de protecție individuală), acesta reduce probabilitatea de rănire, boală și probleme legale și asigură un mediu de lucru protejat, fericit și sigur pentru toata lumea. Echipamentul poate sa includa articole precum salopete de protectie, jachete, căști de protecție, mănuși, protecție a ochilor, îmbrăcăminte de înaltă vizibilitate, încălțăminte de siguranță, hamuri de siguranță. Si echipamentele de protecție respiratorie si multe alte feluri de echipamente in functie de nevoile fiecarui domeniu de activitate.
Si acum hai sa ne gandim de ce sunt atat de importante aceste echipamente la locul de munca? Importanța îmbrăcămintei de siguranță nu poate fi inteleasa niciodata indeajuns.
În prezent, majoritatea industriilor pun un accent foarte puternic pe sănătate și siguranță, sunt foarte bine pregătite pentru aceste locuri de muncă, îți îndeplinesc datoria de angajator și asigură că forța de muncă rămâne protejată și liberă de vătămări.

Articolele de îmbrăcăminte protejează zone delicate ale corpului

Articolele de îmbrăcăminte protejează zonele delicate precum: cap (căștile de siguranta, castile cu anulare a zgomotului), picioare (cizme) dar si gatul, maini, picioare cu echipamente speciale, o gamă largă de jachete din industrie, pantaloni, salopete, articole ignifuge și mănuși de siguranță. De asemenea, protejează caracteristici precum vederea și auzul, dar si precum și gura și nasul pentru a preveni inhalarea substanțelor periculoase.
Hai sa descoperim in ce industrii sunt foarte importante, daca nu chiar vitale pentru sanatatea si viata angajatului aceste echipamente. Raspunsul il regasim mai jos unde am descris industriile si locurile de munca cheie unde sunt imperativ necesare aceste EIP-uri.
Industrii precum : constructii, depozite, laboratoare, industrial, amenajarea teritoriului, securitate, catering. Pe langa acestea mai regasim si industrii care prezintă un risc de zgomote puternice, praf, gaze, obiecte grele, substanțe chimice, suprafețe sau substanțe fierbinți, agenți biologici sau căderea resturilor, ar trebui să investească în îmbrăcăminte de siguranță.

echipamente de munca


Dar dintre toate enumerate mai sus, se considera a fi cele mai importante articole de imbracaminte de siguranta si protectie: urmatoarele:
Cizme – sunt importante pentru prevenirea rănirilor piciorului, cum ar fi înțepături, entorse, zdrobiri și căderi, în special versiunile cu capace de oțel. Oferă piciorului un strat de protecție suplimentar.
Țesături specializate – cum ar fi țesături respirabile, ignifuge sau țesături dure, dar care nu restricționează deplasarea angajaților.
Mănuși – mâinile sunt considerate zone sensibile ale corpului și cea mai folosită parte a corpului în timpul lucrului. Protecția mâinilor este esențială pentru a evita arsurile sau stropirea cu substanțe nocive.

Protectie zone delicate ale corpului

Protecție respiratorie – unele industrii au prezență de resturi, praf, particule, gaze și alte lucruri care pot dăuna sistemului respirator. Ca atare, în aceste situații, este important să acoperiți nasul și gura.
Ochii și urechile – organele senzoriale sunt probabil cele mai delicate și mai sensibile zone ale corpului și, ca atare, au nevoie de protecție cu ajutorul ochelarilor de protecție și al căștilor care elimină zgomotul.
Asigurarea locului de muncă în condiții de siguranță include furnizarea de instrucțiuni, proceduri, instruire și supraveghere pentru a încuraja oamenii să lucreze în siguranță și responsabil. Chiar și acolo unde au fost aplicate controale tehnice și sisteme de lucru sigure, rămân unele pericole. Acestea includ leziuni la: plămânii (de la aerului contaminat), capul și picioarele (de la căderea materialelor), ochii (de la particule zburătoare sau stropi de lichide corozive), pielea (de la contactul cu materiale corozive), corpul (de la extreme căldură sau frig).

Experienta neplacuta la locul de munca fără echipament de lucru

O sa va povestesc o experienta avuta cu privire la folosirea necorespunzatoare a echipamentelor potrivite si ignorarea instructiunilor. Un grădinar comercial, angajat sa taie iarba si cateva tufisuri in curte, folosea un șlefuitor acționat pe benzină pentru a tăia toate aceste tufisuri, un instrument util in activitatea desfasurata. Din intamplare si greseala a lovit o bucată de resturi pe care nu le-a vazut, de jos de langa el. Acea bucata a fost aruncată în aer și l-a sarit direct în ochi. Si-a pierdut vederea la acel ochi pentru că nu purta ochelari de protecție, lucru recomandat în instrucțiunile scrise ale producătorului pentru utilizarea acestui echipament, sub denumirea de strimmer. Cum pot fi prevenite accidente similare? Asigurați-vă că acele strimmere de operare sunt instruite să recunoască pericolele pe care le prezintă resturile nevăzute și anagajatii să poarte EIP adecvate, inclusiv ochelari de protecție.

Ce ar trebui să facă angajatorii? Sa foloseasca PPE doar ca ultimă soluție. Dacă EIP este încă necesar după punerea în aplicare a altor controale (si vor exista circumstanțe în acest caz, de exemplu, protecția capului pe majoritatea șantierelor de construcție). Aceștia trebuie să furnizeze acest lucru gratuit lucrătorilor lor. Aceștia trebuie să aleagă echipamentul cu atenție (a se vedea detaliile de selecție de mai jos) și să se asigure că lucrătorii sunt instruiți să-l folosească corect și să știe cum să detecteze și să raporteze orice defecțiuni.
Angajatorii ar trebui să-și pună următoarele întrebări: Cine este expus și la ce? Cât timp sunt expuși? La cât sunt expuși? Alegeți produse adecvate riscului rezidual și care sunt standardul solicitat, furnizorii vă pot sfătui. Alegeți echipamentul potrivit pentru utilizator – luați în considerare dimensiunea, potrivirea și greutatea EIP. Dacă utilizatorii îl aleg, vor fi mult mai predispuși să-l folosească.

Concluzii

In cazul in care se considera necesar a se purta mai multe articole din EIP în același timp, asigurați-vă că pot fi utilizate împreună. Avem un exemplu: purtarea ochelarilor de protecție poate perturba sigiliul unui aparat de respirat, provocând scurgeri de aer. Instruiți mai intai de toate oamenii cum să-l folosească, de exemplu: instruiți oamenii să îndepărteze mănușile fără a le contamina pielea de orice produs periculos. Spuneți-le de ce este nevoie, când să îl utilizeze, cat timp sa-l utilizeze și care sunt limitele sale si durata de folosinta.
Sunt convinsa ca am invatat impreuna multe astazi despre preventie si siguranta la locul de munca cu ajutorul echipamentelor de munca si protectie, cum sa le folosim in mod adecvat, importanta acestora in timpul muncii, cum putem preveni diverse accidente la locul de munca purtand aceste echipamente, dar nu numai.

2,015FaniÎmi place
- Parteneri ce sustin Skinit.ro -web design itexclusiv.ro