joi, mai 30, 2024
AcasăSanatate si MedicinaDe ce a doua doza de vaccinuri Covid-19 Coronavirus poate avea mai...

De ce a doua doza de vaccinuri Covid-19 Coronavirus poate avea mai multe efecte secundare?

Haideți sa înțelegem astăzi mai bine împreuna ce efecte secundare poate avea cel de al doilea vaccin Covid-10 Coronavirus. Oare poate avea chiar mai multe efecte secundare decât primul vaccin? Haideți sa vedem împreună ce spun specialiștii, a doua oară poate să nu fie la fel ca prima dată? Unii oameni au raportat că au avut mai multe reacții adverse atunci când au primit a doua doză de vaccin Moderna sau Pfizer / BioNTech Covid-19 comparativ cu momentul în care au primit primele doze. De exemplu, site-ul web COVID Symptom Study afirmă că „după efectele sunt mai frecvente a doua oară, cu aproximativ unul din cinci care au primit a doua doză de vaccin Pfizer înregistrând cel puțin un efect sistemic”. O altă publicație din 4 februarie 2021 în New England Journal of Medicine a dezvăluit o observație similară pentru vaccinul Moderna Covid-19.

Efecte secundare a doua doza de vaccin Covid-19 Coronavirus

Cea de a doua doza de vaccin a câștigat rapid reputația de a împacheta un pumn, cu efecte secundare care pot include oboseală, frisoane, dureri de cap, dureri musculare și chiar febră. „Mai mulți oameni – 40-50% – au unele dintre aceste simptome într-un grad sau altul după al doilea vaccin”, spune Schaffner. Acest lucru se întâmplă deoarece „sistemul dumneavoastră imunitar începe să funcționeze și să facă față stimulului care vine de la vaccin – deci, într-un sens, este un lucru bun”. Și pentru că a doua doză se bazează pe prima, răspunsul sistemului imunitar poate fi mai emfatic. Într-adevăr, publicația din 31 decembrie 2020 în New England Journal of Medicine arată faptul că în studiul clinic de fază 3 al vaccinului Pfizer / BioNTech, efectele secundare care implicau mai mult decât locul injectării au fost raportate „mai des după doza 2 decât doza 1”.

covid-19

În acest caz, efectele secundare la care se refereau nu erau drastice si nici ciudate, cum ar fi creșterea unui braț suplimentar sau plăcerea bruscă pentru ciocolată. În schimb, cel mai frecvent erau simptome au fost oboseala, cefaleea, frisoanele și febra. Am descris modul în care acestea sunt de obicei rezultatul răspunsului sistemului imunitar la ceea ce generează vaccinul în corpul dumneavoastră. Prima lovitură a vaccinului Covid-19 servește drept doză inițială. Vaccinurile Moderna și Pfizer / BioNTech Covid-19 includ ARNm, cu „m” reprezentând „messenger”. Acest ARNm servește drept model pentru celulele dumneavoastră pentru a produce proteinele vârf care în mod normal studiază suprafața SARS-CoV2. Amintiți-vă că sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV2) arată oarecum ca o minge de masaj spiky sau mingea de la capătul buzduganului utilizat în BDSM. Singurele mijloace de apărare disponibile atunci ar fi ceea ce se numește imunitatea ta înnăscută.

Sistemul imunitar înnăscut

În schimb, sistemul tău imun înnăscut este setul nativ de apărare pe care corpul tău îl are deja împotriva oricărui tip de invazie potențială. Imunitatea ta înnăscută este foarte generală și nu este specifică unui anumit tip de invadator. Se aseamănă puțin ca atunci când întâlnești o persoană necunoscută pentru prima dată. S-ar putea să fiți gata să răspundeți la problemele obișnuite cu care vă confruntați tot timpul, cum ar fi o persoană care nu menține niciun contact vizual, sau vă întreabă dacă sunteți înrudit cu un artist marțial celebru. Cu toate acestea, este posibil să nu fiți pregătiți pentru o minge curbată, ceva mai neobișnuit. Cum ar fi o persoană care vă pune o întrebare cu adevărat neașteptată. Aceste situații din urmă vă pot lăsa uimit la început, necesitându-vă să vă alocați ceva timp pentru a afla cum să faceți față situației.

vaccin covid-19 coronavirus

De exemplu, este posibil să nu fiți pregătit imediat cu un răspuns atunci când oamenii îți adresează o întrebare neașteptată. În mod similar, este posibil ca sistemul imunitar înnăscut să nu poată face multe atunci când vaccinul Pfizer / BioNTech sau Moderna Covid-19 vă expune corpul la proteina spike pentru prima dată. În același timp, sistemul dumneavoastră imunitar adaptiv, cunoscut și sub numele de sistemul imunitar dobândit, nu va fi încă pregătit cu un răspuns. Sistemul dumneavoastră imunitar adaptiv este partea sistemului imunitar care oferă un răspuns mai specializat și adaptat împotriva unui invadator. Dar această parte a sistemului tău imunitar trebuie mai întâi expusă invadatorului și apoi să înveți cum să răspunzi. Ei bine, dacă sistemul dumneavoastră imunitar nu a văzut niciodată proteina spike, probabil sistemul dumneavoastră imunitar adaptativ nu are un răspuns specific la aceasta. În cazul sistemului imunitar adaptiv, „atâtea nopți” poate dura aproximativ 10-14 zile.

Proteina Spike din ARNm din vaccinuri

Acesta este timpul necesar, în mod obișnuit, pentru ca celulele dumneavoastră să genereze proteina spike din ARNm din vaccinuri și sistemul imunitar adaptativ pentru a stabili în mod adecvat apărarea adecvată împotriva proteinei spike. În acest fel, la 10 până la 14 zile după vaccinare, în cazul în care orice cu proteina spike revine înapoi, sistemul de apărare vizat al sistemului imunitar adaptiv ar trebui să fie gata. Aceasta vă va permite sistemului imunitar să spună mai bine: continuați acum foarte bine, mergeți, ieșiți pe ușă fără să priviți înapoi. Întoarce-te acum pentru că nu mai ești binevenit. Aceste lucruri le poate spune sistemul dumneavoastră imunitar adaptiv atunci când primiți a doua doză de vaccin Covid-19, doza de rapel. Acest lucru ar trebui să-i amintească sistemul imunitar despre proteina spike, expunându-ți din nou corpul. Dar dacă imunitatea ta adaptivă este pregătită să acționeze, poate rezulta o reacție mai mare.

Reacții adverse dupa a doua doză

De aceea este posibil să aveți mai multe șanse de a avea reacții adverse după a doua doză. Orice persoană care are o proteină spike nu poate simți doar că intră și se așteaptă ca doar corpul tău să fie liber, ca să spunem așa. Așadar, poate doriți să vă ajustați programul astfel încât să nu efectuați nicio muncă crucială în timpul primirii oricărei doze de vaccin Covid-19, în special a doua doză. Asigurați-vă că intenționați să efectuați o intervenție chirurgicală pe creier, științe rachete, acorduri financiare cu veverițe sau ceva similar timp de câteva zile bune după ce veți primi vaccinul. S-ar putea să vă simțiți un pic crunt și incapabil să vă concentrați. Sperăam ca am adus informații prețioase pentru o perspectivă cât mai corectă asupra celei de a doua doze de vaccin.

web design itexclusiv.ro