miercuri, mai 29, 2024
AcasăLife StyleCancerul de piele: cum îl descoperi, prevenție și tratamentul potrivit

Cancerul de piele: cum îl descoperi, prevenție și tratamentul potrivit

Cancerul de piele se formează în țesuturile pielii. Cancerul cu celule bazale sau cu celule scuamoase se formează în celule care nu produc pigment. Ambele tipuri apar de obicei pe pielea care a fost expusă la radiații ultraviolete de la lumina soarelui sau de la paturile de bronzat, cel mai frecvent pe față, gât, mâini și brațe și picioare. Cancerele de piele sunt mai frecvente decât toate celelalte tipuri de cancer combinate și, colectiv, incidența lor crește mai repede decât cea a oricărui alt cancer. Aflați despre cancerul de piele și găsiți informații despre modul în care sprijinim și îngrijim persoanele cu cancer de piele înainte, în timpul și după tratament. Următoarele informații provin de la Institutul Național al Cancerului (NCI).

Tipul de cancer dezvoltat de fiecare persoană în parte

Tipul de cancer de piele pe care îl suferă o persoană este determinat de locul în care începe cancerul. Dacă cancerul începe în celulele pielii numite celule bazale, persoana are cancer de piele cu celule bazale. Când celulele care conferă pielii noastre culoarea devin canceroase, se dezvoltă melanom. Aici veți vedea cum pot arăta cele mai frecvente tipuri de cancer de piele și cine tinde să dezvolte fiecare tip.

dermlite carbon

Puncte cheie

Cancerul de piele este o boală în care se formează celule maligne (canceroase) în țesuturile pielii. Culoarea pielii și expunerea la lumina soarelui pot crește riscul de carcinom bazocelular și carcinom cu celule scuamoase ale pielii. Carcinomul cu celule bazale, carcinomul cu celule scuamoase al pielii și cheratoza actinică apar ca o modificare a pielii. Procedurile care examinează pielea sunt utilizate pentru a diagnostica carcinomul cu celule bazale și carcinomul cu celule scuamoase. Anumiți factori afectează prognosticul (șansa de recuperare) și opțiunile de tratament. Cu dermlite carbon hmdmedical.uk.com, asiguri un control instantaneu asupra vizualizării leziunilor de la structurile superficiale la pigmentarea mai profundă, activând separat 2 grupuri de diode emițătoare de lumină (LED-uri), fiecare cu polarizare distinctă. Primul grup de 8 LED-uri produce lumină polarizată încrucișată, ideală pentru vizualizarea structurilor profunde, în timp ce al doilea set de 8 LED-uri este polarizat liniar, oferindu-vă o redare clară a suprafeței pielii.

Cum arată cancerul de piele?

Carcinom bazocelular (BCC) Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de piele. BCC se dezvoltă frecvent la persoanele care au pielea deschisă. Persoanele care au pielea de culoare suferă, de asemenea, de acest cancer de piele. BCC-urile arată adesea ca o creștere rotundă de culoare pulpă, o umflătură asemănătoare unei perle sau un petic roz de piele. BCC se dezvoltă de obicei după ani de expunere frecventă la soare sau bronzare în interior. BCC sunt frecvente pe cap, gât și brațe; cu toate acestea, se pot forma oriunde pe corp, inclusiv piept, abdomen și picioare. Diagnosticul precoce și tratamentul BCC sunt importante. BCC poate crește adânc. Permis să crească, poate pătrunde în nervi și oase, provocând leziuni și desfigurări.

descoperă cancerul de piele

Carcinom cu celule scuamoase (SCC) al pielii

SCC este al doilea tip de cancer de piele cel mai frecvent. Persoanele care au pielea ușoară au cel mai probabil să dezvolte SCC. Acest cancer de piele se dezvoltă și la persoanele care au pielea mai închisă la culoare. SCC pare adesea ca o umflătură roșie fermă, un plasture solzos sau o durere care se vindecă și apoi se redeschide. SCC tinde să se formeze pe pielea care se expune frecvent la soare, cum ar fi marginea urechii, feței, gâtului, brațelor, pieptului și spatelui. SCC poate crește adânc în piele, provocând leziuni și desfigurări. Diagnosticul și tratamentul precoce pot preveni creșterea profundă a SCC și răspândirea în alte zone ale corpului.

Ce poate dezvolta SCC?

SCC se poate dezvolta dintr-o creștere precanceroasă a pielii Unii oameni dezvoltă pete uscate, solzoase sau pete pe piele numite keratoze actinice (AK). De asemenea, cauzat de prea mult soare, un AK nu este cancer de piele. Un AK este o creștere precanceroasă a pielii care se poate transforma într-un tip comun de cancer de piele, carcinomul cu celule scuamoase. Persoanele care primesc AK au, de obicei, o piele netedă. AK-urile se formează de obicei pe piele, cu expunere la soare, cum ar fi capul, gâtul, mâinile și antebrațele. Deoarece un AK se poate transforma într-un tip de cancer de piele, tratamentul este important.

Melanom

Melanomul este adesea numit „cel mai grav cancer de piele”, deoarece are tendința de răspândire. Melanomul se poate dezvolta într-o aluniță pe care o aveți deja pe piele sau poate apărea brusc ca o pată întunecată pe piele care arată diferit de restul. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt cruciale. Cunoașterea semnelor de avertizare ABCDE ale melanomului vă poate ajuta să găsiți un melanom precoce.

cancer de piele

Rămâi în siguranță la soare

Radiația solară este principala cauză a cancerelor de piele. Cu toate acestea, este o sursă principală de vitamina D pentru oameni. Deoarece starea optimă a vitaminei D protejează împotriva cancerelor interne și a altor boli, există o controversă. Expunerea crescută la soare va duce la beneficii sau riscuri nete pentru sănătate? Majoritatea expunerii la soare are loc înainte de vârsta de 18 ani, iar cancerul de piele poate dura 20 de ani sau mai mult pentru a se dezvolta. Indiferent dacă vă petreceți zilele de scăldat la soare sau mai petreceți timp urmărind bronzul perfect, ar trebui să vă îngrijorați de cancerul de piele. Amintiți-vă, razele ultraviolete (UV) ale soarelui pot reflecta apa, nisipul, betonul și zăpada și pot ajunge sub suprafața apei. Anumite tipuri de lumină ultravioletă pătrund în ceață și nori, deci este posibil să aveți arsuri solare chiar și în zilele acoperite de nori.

Determinați riscul de cancer de piele

Liniile directoare de mai sus se aplică tuturor, dar anumite persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele și ar trebui să fie deosebit de prudente în cazul expunerii la soare. Dacă vi se aplică oricare dintre descrierile de mai jos, consultați un dermatolog pentru o examinare completă a corpului o dată pe an. Riscul de cancer de piele este cumulativ. Cu cât aveți mai mulți factori de risc – și cu atât mai multe daune provocate de soare pe parcursul vieții – cu atât mai mare este riscul. Factorii de risc ai cancerului de piele includ urmatoarele de mai jos. Antecedente personale de cancer de piele sau leziuni precanceroase ale pielii. Tendința de pistrui sau ars ușor. O mulțime de expunere la soare pe tot parcursul vieții. Multe arsuri solare în copilărie sau adolescent.

preventie cancer piele

Factori de risc al cancerului de piele

Antecedente familiale de cancer de piele (cum ar fi melanomul) sau afecțiuni care sunt mai susceptibile de a se dezvolta în cancer de piele, cum ar fi sindromul nevului displazic sau numeroase alunițe atipice.Răni cronice, care nu se vindecă sau leziuni arse Terapie cu radiatii Expunerea la materiale toxice, cum ar fi arsenul Expunerea la anumite subtipuri de virus al papilomului uman (HPV). HPV 6,11,16 și 18 au fost legate de dezvoltarea carcinomului cu celule scuamoase, în special la pacienții cu sistem imunitar compromis. Pacienții cu transplant de organe pe medicamente imunosupresoare prezintă un risc crescut de cancer de piele.

Prevenția

Faceți auto-examene regulate de piele O parte importantă a prevenirii și detectării cancerului de piele este învățarea de a recunoaște modificările pielii care pot deveni canceroase și avertiza medicul cu privire la orice aluniță suspectă. Efectuați un control amănunțit al pielii în mod regulat, de preferință o dată pe lună. Faceți acest lucru într-o cameră puternic luminată, în fața unei oglinzi de dimensiuni mari. Parcurgeți-vă cu atenție întregul corp, observând orice alunițe noi sau cu aspect suspect. Unii consideră că este util să-și înregistreze rezultatele autoexaminării prin crearea unei „hărți corporale” sau „hartă alunițelor”. Folosiți o oglindă de mână pentru a vedea pete dificile, cum ar fi partea superioară a scalpului sau partea din spate a picioarelor. Înrolați-vă soțul sau un prieten apropiat sau un membru al familiei pentru a verifica zonele greu de văzut.

web design itexclusiv.ro