miercuri, mai 29, 2024
AcasăSanatate si MedicinaReflexoterapie talpă: tehnică de masaj care stimulează punctele reflexe de pe talpă

Reflexoterapie talpă: tehnică de masaj care stimulează punctele reflexe de pe talpă

Masarea picioarelor vine cu o stare de bine și cu o relaxare uimitoare. Și nu numai, deoarece picioarele dețin sute de terminații nervoase. Deci masându-le, se pot stimula anumite zone ale corpului și se pot elibera tensiunile. Nu puțini oameni știu, dar o parte a corpului nostru deține o putere neașteptată: picioarele. De fapt, picioarele se află în centrul unui tratament holistic menit să reechilibreze corpul, energiile și emoțiile, numit reflexoterapie talpă sau plantară.

Reflexoterapia plantară este un tip de tehnică manuală care face parte din categoria medicinei blânde și naturale, practicate de mii și mii de ani în China. În această țară din Asia, unul din cele mai importante lucruri atunci când vine vorba despre medicină este prevenția. În acest caz, o persoană este considerată ca un tot, integrându-se și sfera sa psiho-emoțională.

Pentru asiatici, un lucru foarte important este să se lucreze asupra întregului organism pentru a elimina simptomul, nu doar asupra afecțiunii. Prin urmare, scopul este de a reechilibra toate sistemele corpului prin intermediul meridianelor, care sunt canalele prin care circulă energia vitală. 

Fiecare meridian are un punct de plecare și un punct de sosire. De exemplu, meridianul vezicii urinare pornește de la colțul intern al ochiului, urcă până în vârful craniului, apoi coboară pe spate și pe picior, terminând la degetul mic.

Există mai multe tipuri de reflexologie în care zonele reflexe sunt situate:

  • Plantar (picioare);
  • Palmar (mâini);
  • Facial (față);
  • Auricular (urechi).

Ce este reflexoterapia plantară? Definiție

Este vorba înainte de toate de o terapie holistică, una care este bazată pe persoană în ansamblul său: corp, spirit și energie. Reflexoterapia plantară este un masaj al picioarelor, un masaj reflexoterapie, de origine chinezească. 

Conform medicinei tradiționale chinezești, fiecare zonă cu puncte reflexe corespunde unui organ, unei glande sau a unei părți ale corpului, care se proiectează pe tălpile picioarelor. Piciorul este considerat deci drept o oglindă a corpului.

O atingere specifică localizează și eliberează tensiunea. Incredibil de relaxantă, această tehnică, una care va căuta puncte reflexogene talpă, activează circulația sângelui în picioare, îndepărtând stresul zilei. Gestul manual este precis, de cele mai multe ori presiunea se aplică cu degetul mare. Dacă reflexologul simte tensiune într-un punct de presopunctură, el îl rotește pentru a regla fluxul de energie.

Reflexoterapie Talpa: Secretul Vindecării Naturale a Corpului Tău

Diferitele zone reflexe de pe picior trimit un semnal către sistemul nervos central, care îl redistribuie către organul sau glanda corespunzătoare. Punctul de pe picior răspunde prin faptul că devine mai dur și mai sensibil, reflectând disfuncția din zona respectivă a corpului. Reflexologul se va concentra pe zona piciorului în cauză, prelungind masajul sau folosind tehnici speciale pentru a regla dezechilibrul.

De ce ar trebui să apelezi și tu la reflexoterapie talpă?

Reflexoterapia plantară se folosește în principal pentru a combate stresul, tensiunile și durerile musculare. Se poate apela la ea de exemplu, dacă ai dureri de spate sau dureri cervicale. Dar, poate să mai aibă numeroase aplicații. 

Se poate folosi și pentru a trata unele probleme funcțioanale, precum sindromul premenstrual sau constipația. Dar, poate reduce și frecvența migrenelor sau combate problemele legate de somn. Și încă mai poate limita efectele chimioterapiei și a altor tratamente contra cancerului. Dă rezultate foarte bune, dar sunt necesare mai multe ședințe pentru a se ajunge la un rezultat.

Concret, reflexoterapia plantară este cea care va acționa asupra aparatului musculo-scheletic. Poate ajuta de asemenea și la purificarea corpului, acționând asupra sistemului limfatic, eliminând toxinele și favorizând munca rinichilor. Pe de altă parte, este foarte eficientă pentru a ameliora digestia și a ajuta persoanele care suferă de colită.

Reflexoterapia plantară ajută la restabilirea unei stări de echilibru, cunoscută sub numele de homeostazie. Masajul are numeroase beneficii în multe domenii:

  • Fizic: gât înțepenit, tendinită, dureri lombare, sciatică, incontinență, tulburări de piele (eczeme, psoriazis, acnee), menstruație, probleme de fertilitate, tinitus, etc;
  • Fiziologice: diabet, tulburări hormonale, menopauză, pubertate, etc.;
  • Psiho-emoționale: stres, anxietate, tristețe, oboseală, etc.

Care sunt aplicațiile reflexologiei plantare?

Iată care sunt principalele aplicații oferite de reflexoterapie talpă:

Calmarea durerilor de cap cu reflexoterapia piciorului

Punctele legate de cap sunt situate sub picior, în partea de sus a degetelor. Pentru a calma durerile de cap, nu trebuie decât să masezi partea superioară a degetelor de la picioare. Masajul trebuie să fie insistent și trebuie făcut pe rând, câte un deget de la picior, astfel încât durerea să dispară.

Regăsirea somnului cu un masaj al degetelor de la picioare

Pentru a rezolva problemele de insomnie, masează ușor mijlocul și vârful degetului mare de la picior. Aplicarea unei presiuni de trei ori în sus și în jos pe lungimea degetului mare te va ajuta, de asemenea, să te relaxezi.

Reducerea tensiunii din gât

Pentru a elibera presiunea după o zi grea, masează linia goală de la baza degetelor de la picioare. Aceasta este zona piciorului conectată la gât, tiroidă și a 7-a vertebră cervicală. Apăsarea acestei zone de trei ori relaxează mușchii din aceste zone și ameliorează durerea.

Recâștigă-ți energia prin arcada piciorului

În mijlocul tălpii piciorului se află punctul care ajută la restabilirea vitalității și a sentimentului de bunăstare. Acesta este situat pe bolta piciorului (partea goală a piciorului) între călcâi și partea curbată imediat după degetele de la picioare. Punctul care trebuie stimulat se află așadar pe marginile interioare, în mijlocul tălpii piciorului. Masarea acestui punct ameliorează, de asemenea, migrenele.

Un masaj la picioare pentru o digestie mai bună

Un tranzit digestiv deficitar creează o adevărată senzație de disconfort. Pentru a scăpa de această durere, ai nevoie de un masaj ușor pe treimea inferioară a tălpii picioarelor, de la bolta piciorului până la călcâi. Această zonă este conectată la stomac și la intestinul subțire.

Reflexologia piciorului pentru a combate stresul

Pentru a scăpa de stres, trebuie să relaxezi plexul solar. Acesta este locul în care se acumulează emoțiile. Punctul care ameliorează presiunea asupra acestui organ este situat în mijlocul umflăturii de sub degetele de la picioare. Un masaj reușit al acestei zone oferă o relaxare instantanee.

Ameliorarea durerilor de spate cu un masaj al picioarelor

Partea conectată la spate și la coloana vertebrală se află pe marginea interioară a tălpii picioarelor. Nu este vorba de un punct anume, ci de o linie care se întinde de-a lungul tălpii piciorului, de la degetul mare la călcâi. Căldura trebuie aplicată pe această parte a piciorului pentru a calma durerea și a oferi o senzație de bunăstare.

web design itexclusiv.ro