vineri, aprilie 26, 2024
AcasăSanatate si MedicinaStil de viataPastrati dormitorul simplu si minimalist

Pastrati dormitorul simplu si minimalist

In dormitor, decorul da tonul. Alegerea culorilor peretilor, a pardoselilor si a mobilierului influenteaza foarte mult atmosfera din camera. Pentru a va ajuta sa adormiti, alegeti o culoare deschisa, cum ar fi alb, bej sau roz foarte deschis, mai degraba decat o culoare stralucitoare sau inchisa.

De la tapiterie la lenjerie de pat si perdele, respectati culoarea aleasa sau folositi-o ca un cameu. Jucandu-va cu o gama de nuante, limitati numarul de puncte de atentie si facilitati relaxarea mintii si, in consecinta, odihna. Pentru camera unui copil, exista o mai mare libertate de alegere in ceea ce priveste nuantele posibile. O atmosfera galben-portocalie bogata in vitamine este foarte posibila.

Cand vine vorba de mobilier, este important sa fim cumpatati.

Cu cat o camera este mai aglomerata, cu atat pare mai apasatoare si mai sufocanta. Eliminand superfluul, usurezi spatiul si, prin urmare, mintea ta, ceea ce este o conditie buna pentru un somn bun.

Intr-un dormitor dedicat exclusiv dormitului, limitati mobilierul la strictul necesar, pastrand doar strictul necesar, si anume un pat si o noptiera. Acest lucru este mai mult decat suficient, mai ales daca va puteti depozita bunurile intr-o zona separata. In caz contrar, alegeti o garderoba cat mai discreta. Dulapul ar trebui sa fie inchis cu usi sau perdele pentru a ascunde continutul si a oferi o suprafata simpla pentru vizualizare. Asezati-l departe de pat.

Dimensiunea patului

Dimensiunea patului depinde in mod necesar de marimea celor care dorm si de suprafata camerei.

  • Intr-un dormitor standard, cel mai bine este sa va incadrati in dimensiunile clasice ale patului (90 x 190 cm pentru un pat simplu si 140 x 190 cm pentru un pat dublu), astfel incat sa va puteti deplasa cu usurinta.
  • Daca dispuneti de o suprafata mare, un pat queen-size (160 x 190 cm) sau chiar un pat king-size (180 x 190 cm) va fi perfect.

In ceea ce priveste confortul, exista o gama larga de optiuni si de preturi: somiere simple sau duble, somiere cu lamele sau cu arcuri, saltele din spuma, latex sau arcuri, ferme sau moi. Trebuie sa stiti ca o lenjerie de pat buna este adaptata morfologiei si constitutiei voastre si va asigura sustinerea coloanei vertebrale.

O noptiera poate fi adaugata la pat ca o exceptie de la regula „fara mobila”. Acesta va permite sa plasati o lampa de noptiera, un ceas desteptator, un pahar cu apa, o carte… si cateva obiecte utile la culcare sau la trezire.

Si in acest caz, puneti accentul pe sobrietate si practicitate si alegeti o piesa mica de mobilier care sa se potriveasca cu restul camerei pentru o omogenitate perfecta. Pentru idei vizitati site-ul nostru.

Un pat si nimic altceva

Daca ar mai exista o singura piesa de mobilier, aceasta ar fi aceasta: patul este piesa centrala a unui dormitor. In mod ideal, acesta este chiar singura piesa de mobilier. Tineti cont de acest lucru atunci cand alegeti un pat si acordati-i aceeasi atentie ca si cum ar fi singura piesa de mobilier din camera. Mai presus de toate, alegeti o structura cat mai simpla: un somier si o saltea, eventual un cadru si o capataita, bineinteles, in culorile camerei.

Importanta unui somn bun pentru o viata sanatoasa

Odata ce adormim, corpul nostru urmeaza un ciclu de somn impartit in patru etape . Primele trei etape sunt cunoscute sub denumirea de somn non-rapid ocular move (NREM) , iar etapa finala este cunoscuta sub denumirea de somn rapid ocular move (REM) .

Etapa 1 NREM : Aceasta prima etapa marcheaza tranzitia dintre starea de veghe si somn si consta in somn usor. Muschii se relaxeaza, iar ritmul cardiac, respiratia si miscarile ochilor incep sa incetineasca, la fel ca undele creierului, care sunt mai active cand esti treaz. Etapa 1 dureaza de obicei cateva minute.

Etapa 2 NREM : Aceasta a doua etapa de somn NREM este caracterizata de un somn mai profund, pe masura ce ritmul cardiac si ritmul respirator continua sa scada, iar muschii devin mai relaxati. Miscarile ochilor vor inceta si temperatura corpului tau va scadea. In afara de unele scurte momente de activitate electrica cu frecventa mai mare, undele cerebrale raman, de asemenea, lente. Etapa 2 este de obicei cea mai lunga dintre cele patru etape de somn.

Etapa 3 NREM : Aceasta etapa joaca un rol important in a te face sa te simti improspatat si alert in ziua urmatoare. Bataile inimii, respiratia si activitatea undelor cerebrale ating toate cele mai scazute niveluri, iar muschii sunt la fel de relaxati pe cat vor fi. Aceasta etapa va fi mai lunga la inceput si va scadea in durata pe tot parcursul noptii.

REM : Prima etapa REM va avea loc la aproximativ 90 de minute dupa ce adormi. Dupa cum sugereaza si numele, ochii tai se vor misca inainte si inapoi destul de repede sub pleoape. Frecventa respiratiei, ritmul cardiac si tensiunea arteriala vor incepe sa creasca. Visarea va avea loc de obicei in timpul somnului REM, iar bratele si picioarele tale vor deveni paralizate – se crede ca acest lucru este menit sa te impiedice sa actionezi fizic asupra viselor tale.

Durata fiecarui ciclu de somn REM creste pe masura ce noaptea progreseaza. Numeroase studii au legat, de asemenea, somnul REM de consolidarea memoriei , procesul de transformare a experientelor invatate recent in amintiri pe termen lung. Durata etapei REM va scadea pe masura ce imbatraniti, ceea ce va va face sa petreceti mai mult timp in stadiile NREM.

2,015FaniÎmi place
web design itexclusiv.ro