Examinarea urologica este responsabilitatea medicului specializat in bolile sistemului urinar, adica a urologului.
Scopul sau este de a examina sistemul urinar in toate partile sale – rinichi, uretere, vezica urinara, uretra pentru a evalua starea de sanatate a acestuia si pentru a diagnostica sau a exclude anumite afectiuni care afecteaza aceste organe.
Aceste tulburari includ incontinenta urinara, infectiile si calculii urinari, neoplasmele, disfunctiile sexuale, infectiile genitale masculine si feminine, prostatita (la barbati).
Un specialist trebuie consultat atunci cand apar simptome precum arsuri sau dureri la urinare.
Examenul urologic este nedureros si neinvaziv si, de obicei, nu necesita o pregatire speciala din partea pacientului.
Cand trebuie sa mergeti la un examen urologic?
Dificultatea sau disconfortul la urinare pot aparea mai frecvent la batranete. Desi este fiziologic, odata cu inaintarea in varsta, sa nu mai urinezi la fel de mult ca in tinerete, este important sa nu subestimezi anumite semne.
Evitati sa amanati un examen urologic care ar putea pastra o buna calitate a vietii prin inceperea unei terapii la timp cu scopul de a proteja buna functionare a vezicii urinare.
Cele mai frecvente simptome sunt urmatoarele:
– arsura;
– durere la urinare;
– urinare dificila, cu flux redus si stingherit;
– asteptare prelungita inainte de procesul de urinare;
– senzatie de esec in golirea vezicii urinare;
– scurgeri de urina;
– incontinenta, adica nevoia frecventa de a urina;
– frecventa crescuta a urinarii atat in timpul zilei, cat si noaptea;
– dificultati de erectie la barbati.
Aceste tulburari pot fi atribuite unor cauze diverse, cum ar fi o piatra in vezica urinara, probleme de prostata, infectii ale tractului urinar sau cancer.
Cum se realizeaza examenul urologic complet?
Initial, un urolog Targu Mures 2023 va efectua o anamneza, in care va investiga istoricul medical al pacientului. Vor fi evaluate eventualele boli anterioare, interventiile chirurgicale efectuate in trecut si antecedentele familiale de boli urologice. De asemenea, se va evalua totul in legatura cu stilul de viata al pacientului, de exemplu, obiceiurile alimentare sau obiceiurile de fumat. In plus, pacientul va fi intrebat despre plangeri (de exemplu, dificultati la urinare sau modificari in sfera sexuala). De asemenea, va fi important sa se constate orice plangeri episodice sau unice, cum ar fi emisia de urina patata de sange (hematurie).
Dupa aceasta prima faza, examinarea va continua diferit in functie de sexul pacientului.
In cazul unui barbat, urologul va evalua abdomenul inferior si zona genitala externa.
De asemenea, prostata poate fi inspectata prin palpare din canalul rectal pentru a verifica starea de sanatate a acestei glande.
Pentru o consultatie aprofundata, medicul poate sa solicite pacientului sa fie supus unor teste de diagnosticare (de exemplu, uroflowmetrie, ecografie a aparatului urinar si prostatic, examen de urina).
In cazul unei femei, examenul urologic este comparabil cu un examen ginecologic.
Urologul va evalua starea de sanatate a aparatului urinar, excluzand sau detectand prezenta prolapsurilor vezicii urinare si/sau a uterului (afectiuni adesea asociate cu incontinenta). In mod obisnuit, se solicita o ecografie a abdomenului inferior, cu sau fara sonda transvaginala.
Prin urmare, este recomandat sa va prezentati cu vezica plina la un consult urologic.