Într-o lume plină de alimente procesate și bogate în zahăr și îndulcitori este normal să simți o poftă de dulciuri din când în când sau poate chiar destul de des. Cu toate acestea, consumul excesiv de dulciuri poate avea consecințe neplăcute asupra sănătății tale, mai ales atunci când alegi dulciurile din comerț, procesate și nu pe cele care conțin ingrediente naturale și sănătoase.
De unde vine pofta de dulce?
Conform specialiștilor, una dintre principalele cauze ale apariției poftei de dulciuri este nivelul scăzut de zahăr din sânge. Mai exact, atunci când nivelul de zahăr din sânge scade, creierul trimite semnale către corp pentru a consuma alimente bogate în zahăr, astfel încât să poată crește rapid nivelul de zahăr din sânge. De aceea, multe persoane resimt o poftă puternică de dulciuri după o perioadă de post sau după o masă bogată în carbohidrați procesați ori chiar după activități fizice intense.
Mai mult, stresul și anxietatea pot juca un rol important în creșterea poftei de dulciuri. Stresul poate determina creșterea nivelului de cortizol din corp, ceea ce poate determina creșterea poftelor alimentare, în special pentru alimentele bogate în zahăr și carbohidrați procesați. Aceste alimente, așa cum probabil știi deja, nu sunt preferatele organismului tău și nu constituie un regim alimentar sănătos.
În același timp, unele persoane pot folosi dulciurile ca o formă de recompensă sau confort emoțional în perioade dificile. Consumul de dulciuri poate elibera substanțe chimice din creier care pot determina o senzație de plăcere și relaxare. Prin urmare, atunci când ești stresat sau anxios, sunt mari șanse să îți îndrepți atenția spre dulciuri pentru a te ajuta să te calmezi și să te relaxezi. În general, consumul moderat de dulciuri nu este dăunător pentru sănătate, dar este important să acorzi atenție la cantitățile consumate. Excesul de zahăr poate duce la probleme de sănătate, iar printre cele mai cunoscute dintre acestea sunt obezitatea, diabetul și bolile de inimă. Prin urmare, dulciurile nu sunt contraindicate, însă trebuie să le consumi cu moderație și să încerci să identifici și să gestionezi factorii care determină apariția poftei alimentare excesive pentru a avea un stil de viață cât mai sănătos.
Cum poți controla pofta de dulce?
Dacă îți dorești să îți controlezi pofta de dulciuri, există câteva sfaturi utile pe care le poți urma de fiecare dată când apare această poftă. În primul rând, încearcă să eviți alimentele procesate și să alegi, în schimb, alimentele naturale, precum fructe și legume, bogate în nutrienți, proteine și minerale. Acestea vor oferi organismului tău energia de care ai nevoie pe tot parcursul zilei și vor ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limitele normale.
Până la urmă, sănătatea ta este pe primul loc și deși poate fi greu să controlezi pofta de dulciuri, există o multitudine de alternative mult mai sănătoase la dulciurile procesate pe care le poți încerca, iar una dintre acestea este chiar gama de produse Zwergenwiese pe care o găsești la scufița-roșie.ro. În același timp, poți încerca să găsești modalități alternative de a face față stresului și anxietății, dacă acestea sunt cauza poftei tale de dulce. De exemplu, meditația, exercițiile de respirație și yoga pot ajuta la reducerea nivelului de cortizol din corp și la gestionarea stresului care provoacă pofta de dulciuri. Mai mult, plimbările în aer liber, cititul și petrecerea timpului cu persoanele dragi te pot ajuta să faci față mai ușor situațiilor stresante în care ai poftă de dulce.
Ai grijă de tine și de sănătatea ta!
Sursa foto: Pexels.com.