luni, iunie 24, 2024
AcasăSanatate si MedicinaMobilizarea vertebrala: Ce este si cum functioneaza?

Mobilizarea vertebrala: Ce este si cum functioneaza?

Mobilizarea vertebrala este o forma de terapie manuala care implica miscarea delicata si controlata a coloanei vertebrale. Scopul acestei terapii este de a imbunatati mobilitatea si flexibilitatea coloanei vertebrale si de a reduce durerea si disconfortul asociat cu problemele de coloana vertebrala. Mobilizarea vertebrala poate fi utilizata pentru a trata o gama larga de afectiuni, de la dureri de spate si probleme ale gatului, pana la hernii de disc si scolioze.

Cum functioneaza mobilizarea vertebrala?

Procesul de mobilizare vertebrala implica aplicarea unei presiuni usoare pe vertebrele coloanei vertebrale si miscarea lor intr-o directie specifica. Aceste miscari sunt efectuate de un specialist in terapie manuala si sunt adaptate la nevoile si problemele pacientului. Scopul acestor miscari este de a reduce tensiunea si rigiditatea din zona coloanei vertebrale, de a imbunatati circulatia sangelui si de a ajuta la vindecarea tesuturilor afectate.

Ce probleme de coloana vertebrala pot fi tratate prin mobilizarea vertebrala?

Mobilizarea vertebrala poate fi utilizata pentru a trata o gama larga de probleme de coloana vertebrala, inclusiv:

 • Dureri de spate – Mobilizarea vertebrala poate ajuta la reducerea tensiunii si rigiditatii din zona coloanei vertebrale, ceea ce poate duce la ameliorarea durerii de spate.
 • Hernii de disc – Mobilizarea vertebrala poate ajuta la reducerea presiunii exercitate asupra discurilor intervertebrale, reducand astfel durerea si disconfortul asociat cu herniile de disc.
 • Scolioze – Mobilizarea vertebrala poate ajuta la corectarea pozitiei vertebrelor si la reducerea tensiunii din zona coloanei vertebrale, imbunatatind astfel postura si reducand durerea si disconfortul asociat cu scolioza.
 • Probleme ale gatului – Mobilizarea vertebrala poate ajuta la imbunatatirea mobilitatii si flexibilitatii gatului si la reducerea tensiunii si rigiditatii din zona cervicala.
 • Probleme ale articulatiilor – Mobilizarea vertebrala poate ajuta la imbunatatirea mobilitatii si flexibilitatii articulatiilor si la reducerea tensiunii si rigiditatii din zona afectata.

Care sunt beneficiile mobilizarii vertebrale?

Mobilizarea vertebrala poate oferi o serie de beneficii, printre care:

 • Ameliorarea durerii si disconfortului – Mobilizarea vertebrala poate ajuta la reducerea tensiunii si rigiditatii din zona coloanei vertebrale, ceea ce poate duce la ameliorarea durerii si disconfortului asociat cu problemele de coloana vertebrala.
 • Imbunatatirea mobilitatii si flexibilitatii – Mobilizarea vertebrala poate ajuta la imbunatatirea mobilitatii si flexibilitatii coloanei vertebrale, reducand astfel riscul de accidente sau alte probleme legate de mobilitatea redusa.
 • Corectarea posturii – Mobilizarea vertebrala poate ajuta la corectarea pozitiei vertebrelor si la imbunatatirea posturii, reducand astfel riscul de probleme legate de postura, cum ar fi durerile de spate sau de gat.
 • Imbunatatirea circulatiei sangelui – Mobilizarea vertebrala poate ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui in zona afectata, ceea ce poate duce la o vindecare mai rapida si mai eficienta a tesuturilor.
 • Reducerea stresului – Mobilizarea vertebrala poate ajuta la reducerea stresului si a tensiunii din zona coloanei vertebrale, ceea ce poate duce la o stare generala de relaxare si bineestar.

Este mobilizarea vertebrala potrivita pentru toata lumea?

Desi mobilizarea vertebrala este o terapie sigura si eficienta pentru majoritatea oamenilor, nu este potrivita pentru toata lumea. Exista unele conditii care ar putea face ca mobilizarea vertebrala sa fie mai putin potrivita, cum ar fi fracturi ale coloanei vertebrale sau infectii in zona afectata.

Informatii interesante despre oase?

De asemenea, le puteti clasifica in functie de originea lor . Exista doua tipuri de oase aici:

 • Oasele de acoperire sau oasele de alunecare: se formeaza dintr-o etapa preliminara a tesutului conjunctiv. Numiti aceasta forma de osificare a dezvoltarii. Exemple sunt oasele exterioare ale craniului .
 • Oasele de inlocuire : se dezvolta ca structuri cartilaginoase care apoi se intaresc treptat. Aceasta este osificarea endocondrala .
 • Coloana vertebrala sau oasele bratului si picioarelor  sunt exemple in acest sens.

Deja stiam? Cel mai lung os este femurul – are aproximativ un sfert din inaltimea ta. Cel mai mic os de aproximativ 3 milimetri este etrierul din ureche.  In prezent, esti in cautarea unui program de studiu dual sau de ucenicie?

Sa aruncam o privire mai atenta asupra structurii (anatomiei) unui os uman si a componentelor sale.  Structura osoasa umana, anatomia osoasa, celule osoase, os spongios, structura osoasa tubulara, substanta osoasa, structura osoasa

Oasele sunt inconjurate de un strat subtire de tesut numit periost . Aceasta are vase de sange si nervi, motiv pentru care o lovitura la tibie este intotdeauna foarte dureroasa.

Imediat sub periost se afla stratul exterior de os – stratul cortical sau substanta cortalis . Este responsabil in primul rand pentru stabilitatea osului. Daca substanta osoasa este deosebit de groasa, asa cum este cazul oaselor lungi, o numiti si compacta sau supstantia compacta . Dupa cum sugereaza si numele, este compact, masiv si dur.

In interiorul osului veti gasi substantia spongiosa.  Cuvantul latin „spongia” inseamna „burete”, care dezvaluie direct si structura substantei spongioase. Spongiosa este un cadru spongios format din trabecule sau trabecule osoase fine . Acestea formeaza cavitati in care se afla maduva osoasa.

In cazul oaselor lungi, pe ax se formeaza si o cavitate medulara . Aici se afla si maduva osoasa , care indeplineste sarcini importante in organism . In maduva osoasa rosie se formeaza noi celule sanguine. Maduva osoasa rosie este inlocuita cu maduva osoasa galbena pe parcursul vietii. Deoarece celulele sale contin multa grasime, ii spuneti si maduva de grasime. Cu toate acestea, in unele oase, cum ar fi coastele , corpurile vertebrale si pelvisul , maduva osoasa rosie persista pana la varsta adulta.

web design itexclusiv.ro