duminică, iulie 21, 2024
AcasăLife StyleCasa si GradinaAparat de vidat alimente: ce este, cum funcționează și ce avantaje are

Aparat de vidat alimente: ce este, cum funcționează și ce avantaje are

Un aparat de vidat este un aparat electrocasnic sau profesional care îndepărtează aerul din pungile speciale în care ai pus alimente, și care are scopul de a le vida. În acest fel, alimentele durează mult mai mult fără utilizarea de aditivi și, de asemenea, își păstrează vitaminele. Acest aparat de vidat este o modalitate eficientă de a depozita fructele, legumele, brânza tare, peștele și carnea. 

Dispozitivul ajută și la marinarea cărnii. Poate suna absurd, dar chiar și documentele importante sau obiectele de valoare sunt mai bine păstrate într-o pungă cu vid pe termen lung. Există numeroase modele de aparate de vidat alimente și cu diferite funcții suplimentare.

Cum funcționează un aparat de vidat?

Cu cât aspirația pompei este mai puternică, cu atât mai puțin oxigen va rămâne în punga vidată și cu atât alimentele își vor păstra prospețimea mai mult. În general, un aparat de vidat trebuie să aspire aerul la aproximativ 0,8 bar. 

La unele dispozitive, puterea de aspirare poate fi reglată cu ajutorul butoanelor. Acest lucru poate fi util dacă, de exemplu, vrei să oprești prematur procesul automat de vidare. Imediat după aspirarea aerului, camera de vidat este ventilată din nou. În funcție de model, procesul de vidare poate avea loc foarte rapid sau foarte lent. 

Dacă ventilația este prea rapidă, există riscul ca pungile să fie supuse unui stres prea mare și acest lucru poate deveni o problemă, mai ales atunci când videzi alimente ascuțite, cum ar fi oasele pentru supă. Aparatul aspiră conținutul de aer prea repede și procesul de vidare poate eșua.

Dispozitivele cu așa-numita vidare lentă sau progresivă sunt mai bune. Acest lucru asigură că aerul este extras la început lent și apoi din ce în ce mai repede. Procesul permite pungii să se înfășoare în jurul alimentelor ușor și fără nicio deteriorare. Deși dispozitivele profesionale sunt puțin mai scumpe, sunt cele mai potrivite pentru utilizare profesională.

Nu există cel mai bun aparat de vidat alimente. Alegerea dispozitivului potrivit depinde de cerințele tale individuale. Dacă videzi alimentele doar din când în când, poți alege un dispozitiv simplu și ieftin. Dacă videzi alimente pentru catering sau pentru sectorul comercial, ai nevoie de un aparat de vidat profesional

Maximizează Prospețimea Alimentelor cu Aparatul de Vidat – Află Cum!

Aparat de vidat alimente – Avantaje

Un aparat de vidat alimente este din ce în ce mai mult utilizat în domeniul profesional, deoarece oferă numeroase  avantaje:

Durabilitate mai mare

Ambalarea în vid a alimentelor duce la menținerea prospețimii acestora mult mai mult timp. Dacă păstrezi carnea în mod normal la congelator, aceasta se poate menține aproximativ șase luni. Dacă videzi pachetul de carne, atunci acesta poate fi păstrat cel puțin doi ani. 

O bucată de brânză pe care ai ambalat-o în vid și apoi o lași în frigider, se va menține aproximativ 8 luni. Aceasta este o mare diferență față de timpul de păstrare a brânzei, de 1 până la 2 săptămâni în mod obișnuit.

Siguranța alimentară

Alimentele vidate preveni uscarea și mucegaiul sau contaminarea încrucișată. Ciupercile și bacteriile au nevoie de oxigen pentru a se dezvolta. Prin aspirarea aerului, astfel de agenți patogeni nu au cum să se dezvolte. 

Alimentele rămân proaspete mai mult timp și nu își modifică culoare, textura sau aroma, deoarece procesul de oxidare nu mai poate avea loc. Alimentele ambalate în congelator își schimbă culoarea. Poți preveni și acest lucru punând alimentele în vid.

Mai mult gust

Sigilarea corectă a alimentelor și îndepărtarea aerului din ambalaj păstrează gustul, textura și umiditatea alimentelor. Ambalarea în vid ajută, de asemenea, la păstrarea valorii nutritive. Pur și simplu, mâncarea rămâne proaspătă mai mult timp. 

Aparatul de vidat alimente este adesea folosit în cateringul profesional. Ambalarea etanșă a alimentelor nu ajută doar la menținerea în stare proaspătă a alimentelor. Poți utiliza un aparat de vidat și pentru marinarea cărnii de vită, pui sau pește. Astfel, vei avea un preparat mult mai gustos.

Depozitare mai convenabilă

Este mult mai ușor să depozitezi alimente vidate în cămară, frigider sau congelator. Alimentele pe care le-ai vidat ocupă mult mai puțin spațiu decât, de exemplu, într-un recipient de plastic. 

Un aparat de vidat îți economisește chiar și timpul în bucătărie. Mâncărurile umede, cum ar fi supa sau tocana, pot fi și ele vidate și prin urmare, sunt mult mai ușor de depozitat.

De ce ai nevoie de un aparat de vidat profesional?

Un aparat de vidat pentru alimente poate deveni un instrument indispensabil pentru cei care doresc să mărească termenul de valabilitate al alimentelor, să elimine amestecul de mirosuri și pierderea de nutrienți, să le protejeze de umiditate și să economisească spațiu în interiorul frigiderului. 

Alegerea unui dispozitiv de vidat se bazează în primul rând pe performanța acestuia. Trebuie să ții cont de volumul de lucru, pentru a găsi cea mai bună combinație preț/performanță. Modelele profesionale sunt capabile să lucreze la flux continuu și sunt cele mai potrivite pentru mediul de afaceri. În ceea ce privește dispozitivele de uz casnic, acestea nu pot fi utilizate într-un mediu profesional, deoarece devin rapid inutilizabile atunci când sunt suprasolicitate. Prin urmare, trebuie să găsești un echilibru între preț și performanță, pentru a face față sarcinilor.

Performanța este un parametru important pentru modelele profesionale, deoarece, ai de vidat mai multe pachete pe oră. Pentru produsele de uz casnic, acest parametru nu este critic, deoarece în mediul casnic ai de vidat pachete mici, în comparație cu modelele profesionale care videază loturi de produse. Performanța este influențată de viteza de pompare a aerului, care este indicată în l/min.

Pungile de vidat sunt esențiale pentru aparatul de vidat, deoarece păstrează alimentele proaspete. Opțional, doar unele dispozitive au propriile pungi de vidare ale mărcii. Dispozitivele sunt construite în mare parte după același principiu. Au un dispozitiv pentru pungi și o pompă în interior care creează un vid și aspiră aerul din pungă. 

Sistemele de etanșare cu vid bune au și un suport înclinat care poate, de asemenea, aspira conținutul lichid din pungă și acest lucru îl face cu ușurință. În general nu există o recomandare exactă pentru alegerea unui aparat de vidat profesional. Îl poți alege în funcție de nevoile tale profesionale.

web design itexclusiv.ro