joi, aprilie 18, 2024
AcasăLife StyleCasa si GradinaCum sa utilizezi corect un incalzitor pe gaz?

Cum sa utilizezi corect un incalzitor pe gaz?

Unele incalzitoare pe gaz au fost identificate ca prezentand un risc grav pentru sanatate. Un incalzitor defect pe gaz poate cauza probleme grave de sanatate. Problemele de sanatate care par a fi mai grave sau care apar numai atunci cand incalzirea este pornita pot fi cauzate de monoxidul de carbon de la un incalzitor cu gaz defect. Monoxidul de carbon este incolor si inodor.

Nivelurile ridicate de monoxid de carbon din aer sunt foarte periculoase si pot cauza oamenii sa lesine sau chiar sa moara. Vedeti aici mai multe instalatii termice sigure.

Urmatoarele persoane sunt expuse riscului crescut de poluantii atmosferici , inclusiv monoxidul de carbon:

 • copii
 • femeile insarcinate si copiii lor nenascuti
 • persoanele in varsta
 • persoanele cu boli cronice, cum ar fi boli de inima si plamani .

Simptomele intoxicatiei cu monoxid de carbon includ:

 • oboseala
 • dificultati de respiratie
 • dureri de cap
 • ameteala
 • greata
 • slabiciune
 • confuzie
 • durere in piept .

Expunerea pe termen lung la niveluri scazute de monoxid de carbon poate duce, de asemenea, la tulburari de gandire si concentrare, schimbare emotionala, iritabilitate si impulsivitate.

Simptomele intoxicatiei cu monoxid de carbon sunt nespecifice si pot fi confundate cu o boala asemanatoare gripei sau chiar cu o intoxicatie alimentara. Nivelurile foarte ridicate de monoxid de carbon pot provoca pierderea constientei, convulsii si moartea.

Daca banuiti ca puteti fi afectat de monoxid de carbon, deschideti ferestrele si usile, opriti aparatul si iesiti afara pentru a respira aer curat. Adresati-va medicului dumneavoastra de familie pentru a va intreba daca simptomele dumneavoastra pot fi legate de monoxidul de carbon si efectuati repararea incalzitorului pe gaz inainte de a-l folosi din nou.

Daca nu utilizati incalzitorul pe gaz, luati in considerare modalitati alternative sigure de a va mentine cald, deoarece temperaturile scazute pot provoca, de asemenea, probleme de sanatate, in special pentru copiii mici, persoanele in varsta si cei cu boli cronice. Daca cunoasteti pe cineva in aceasta situatie, luati in considerare sa il verificati si sa vedeti ce ati putea face pentru a ajuta.

Toate tipurile de incalzitoare pe gaz trebuie intretinute cel putin la fiecare 2 ani de catre un instalator de gaz autorizat si testate pentru deversarea de monoxid de carbon. Aceasta include toate unitatile de incalzire centrala, incalzitoarele de spatiu, unitatile de perete si focurile pe busteni pe gaz.

Daca va inchiriati casa, furnizorul de inchiriere trebuie sa se asigure ca o verificare a sigurantei gazului a tuturor instalatiilor si fitingurilor de gaz este efectuata la fiecare 2 ani de catre un montator de gaz autorizat sau inregistrat. De asemenea, trebuie sa furnizeze chiriasului data celui mai recent control de siguranta, in scris, la cererea chiriasului.

Utilizati numai un montator de gaz autorizat care a absolvit cursurile de formare privind detectarea si corectarea riscurilor de scurgere de monoxid de carbon. Inainte de a rezerva, asigurati-va ca intrebati daca instalatorul de gaz are echipamentul potrivit si a finalizat aceasta pregatire, deoarece aparatele cu gaz care functioneaza prost sau defecte pot fi o sursa de expunere la monoxid de carbon, care reprezinta un risc pentru sanatate si uneori pentru viata.

Se recomanda intretinerea profesionala, inclusiv inspectia cosului de fum sau a cosului de fum. Solicitati repararea incalzitorului daca:

 • nu a fost intretinut de 2 ani
 • exista o flacara galbena sau funingina (cu exceptia cazului in care este un foc de lemn decorativ cu gaz)
 • lampa pilot se stinge in mod neasteptat sau „pop” sau „bucneste” cand se aprinde
 • exista semne de deteriorare termica, cum ar fi decolorarea peretilor sau a panourilor de incalzire
 • peretii devin prea fierbinti pentru a fi atinsi in timp ce incalzitorul este pornit
 • exista pete de funingine in jurul incalzitorului
 • exista vreun semn de problema – faceti imediat revizia.

Daca gasiti online un specialist in incalzire cu gaz, asigurati-va ca acesta este un montator de gaz autorizat si aprobat pentru intretinerea aparatelor cu gaz.

Luati in considerare achizitionarea unei alarme sonore de monoxid de carbon (CO). Alarmele de CO pot fi o precautie de rezerva utila, dar nu ar trebui sa fie considerate un substitut pentru instalarea si intretinerea corespunzatoare a aparatelor de incalzire cu gaz.

Producatorii de alarme de CO sugereaza instalarea de alarme de CO in sau in apropierea fiecarei incaperi care are un aparat de incalzire cu gaz. Cand selectati locatiile de instalare, asigurati-va ca alarma este audibila din toate zonele de dormit.

Daca intentionati sa achizitionati alarme de CO, luati in considerare alarmele care ofera alarme vizuale si sonore care indica momentul in care celula de detectare electrochimica a expirat.

Urmati intotdeauna instructiunile de utilizare de pe aparat sau din manual, daca aveti unul. Daca aveti un incalzitor pe gaz cu canal deschis, limitati cat de mult il utilizati si luati in considerare forme alternative sigure de incalzire.

Aveti multa ventilatie – ventilatia este foarte importanta, deoarece permite intrarea aerului proaspat si iesirea fumului.

Evitati sa porniti ventilatoarele de evacuare (baie, bucatarie) daca aveti un incalzitor pe gaz fara evacuare sau cu evacuare deschisa, deoarece acest lucru poate duce la scurgerea monoxidului de carbon inapoi in camera. Aceasta posibilitate ar trebui testata atunci cand incalzitorul dumneavoastra este intretinut.

2,015FaniÎmi place
- Parteneri ce sustin Skinit.ro -web design itexclusiv.ro