duminică, iulie 21, 2024
AcasăBusiness si IndustrieAutoAnvelopa deteriorata, poate fi reparata sau trebuie inlocuita?

Anvelopa deteriorata, poate fi reparata sau trebuie inlocuita?

Anvelopele sunt o parte foarte importanta a automobilului. Performanta lor este adesea considerata de la sine inteleasa pana cand drumul le pune la incercare. Sa aruncam o privire asupra importantei anvelopelor auto si cum sa le reparam in cazul unei pene, atunci cand este posibil.

Anvelopele auto: de ce sunt importante

Anvelopele auto sunt esentiale, deoarece permit franarea vehiculului, fiind unul dintre cele mai importante elemente ale vehiculului din punct de vedere al sigurantei. Suprafata de contact a anvelopei cu suprafata drumului este la fel de mare ca palma unei maini, dar permite masinii sa franeze, sa accelereze, sa conduca si sa ofere confort in timpul condusului.

O multime de „sarcini”, toate la un loc. O lipsa de performanta pe o suprafata atat de mica, la viteza mare, poate avea consecinte foarte grave.

Cand sa reparati o anvelopa deteriorata

Anvelopele autoturismelor nu pot fi intotdeauna reparatii si reconditionat jante dupa ce au suferit daune (minore). Sa vedem cand va fi posibil:

  • in cazul in care deteriorarea se refera la o perforare in zona benzii de rulare; de fapt, deteriorarea peretilor laterali, cum ar fi taieturile si rupturile transversale, nu poate fi reparata;
  • in cazul in care conducatorul auto nu a continuat sa conduca cu pneul dezumflat;
  • daca gaura din banda de rulare nu are un diametru mai mare de 6 mm.

Cum se repara o anvelopa de masina?

Pentru a repara o anvelopa deteriorata, aceasta trebuie demontata de pe roata si verificata in interior si in exterior. Daca este reutilizabila, atunci se poate aplica o piesa de reparatie din cauciuc special confectionata (din interior). Expertii ne sfatuiesc sa nu reparam anvelopele cu „sfori”, deoarece este o operatiune care se face din exterior, fara a scoate anvelopa de pe roata.

Demontarea anvelopei este o operatiune necesara, deoarece permite verificarea integritatii si a posibilitatii de reutilizare a anvelopei. Intreaga procedura trebuie sa fie efectuata de un specialist, cu interventii si instrumente profesionale.

Cum sa alegi anvelopele pentru masina ta

Inainte de a alege anvelopele auto, trebuie sa luati in considerare:

  • siguranta in masina, trebuie sa alegeti anvelope care se comporta bine chiar si in cele mai nefavorabile conditii meteo si rutiere;
  • valoare, a cheltui putin mai mult pentru a cumpara anvelope auto inseamna a cheltui mai putin in timpul utilizarii. Durabilitatea anvelopelor „valoroase” este, fara indoiala, mai mare, iar cu anvelope bune se reduce si consumul de combustibil;
  • placerea de a conduce, fiecare anvelopa trebuie sa se potriveasca perfect masinii si stilului de condus al soferului;
  • dimensiunea corecta, este suficient sa va uitati la numerele si literele de pe peretele lateral al unei anvelope pentru a gasi dimensiunea potrivita pentru masina.

Este important sa stiti ce dimensiuni de anvelope sunt aprobate de producator pentru masina, precum si alte date, cum ar fi presiunea de umflare recomandata. Totul este scris in detaliu in actele masinii. Dimensiunea anvelopelor montate (aprobate de producator) poate fi gasita in documentele de inmatriculare ale vehiculului.

In ceea ce priveste presiunea recomandata de producator, puteti consulta manualul de utilizare al masinii sau exista placute atasate in interiorul masinii, de obicei pe usa rezervorului de combustibil sau pe usa soferului.

De obicei, documentele masinii contin toate informatiile de care aveti nevoie in ceea ce priveste dimensiunea permisa a anvelopelor si presiunea de umflare corecta a acestora; daca nu este cazul sau daca doriti informatii detaliate, contactati producatorul vehiculului.

Cum iti poti alege jantele?

Cand cumparati un nou set de roti pentru masina, cel mai important factor este aspectul. Asta e ok. Estetica este importanta pentru toata lumea si este un factor important atunci cand cumparati roti, dar nu ar trebui sa fie singurul factor. Latimea, capacitatea de incarcare si decalajul sunt doar cateva dintre celelalte lucruri pe care ar trebui sa le luati in considerare atunci cand cumparati urmatorul set de jante. Pentru a intelege de ce acestea sunt importante, trebuie mai intai sa intelegem ce inseamna ele si cum se aplica.

Rotile cu diametru mare sunt tendinta in acest moment, dar atat rotile, cat si anvelopele sunt mai scumpe decat ofertele cu diametru mai mic. In prezent, rotile cu diametrul de 17 inchi au cele mai multe optiuni de roti si anvelope si se vor potrivi peste majoritatea pachetelor de frane.

De obicei, ne place ca diametrul rotii sa fie mai mic de jumatate din diametrul total al anvelopei. De exemplu, o roata de 17 inchi ar fi maximul pentru o anvelopa de 35 de inci.

Producatorii de anvelope listeaza o gama de latimi recomandate de roti pentru fiecare anvelopa specifica. De obicei, ei recomanda o roata care este cu 2-3 inci mai ingusta decat anvelopa. Ne place sa alergam pe o roata la fel de ingusta, asa cum este recomandat, deoarece acest lucru ajuta la mentinerea anvelopei pe roata la o presiune scazuta a aerului.

Compensatia este ca o roata prea ingusta poate provoca incoronarea anvelopei, ceea ce duce la o uzura accelerata a centrului benzii de rulare.

web design itexclusiv.ro